Een genie is een op hol geslagen paard dat de wedstijd wint - Jean Cocteau

Toiletteren hoofd

toiletteren

Manen

Manen kan je trekken, uitdunnen en knippen. Het kopstuk of derde oor is het stuk waar het hoofdstel zit. Daar kun je ongeveer 5 cm wegscheren of knippen De manen worden tot handbreedte getrokken of geknipt. Dat is ongeveer 10 à 12 cm.

Knippen

Als je paard dunne manen heeft, kun je de manen knippen.

  • kam de manen
  • maak ze voctig met b.v. een bloemenspuit
  • knip de manen iets langer dan je wenst
  • haal je handen en/of de kam door de manen en knip de stukjes die er nog onderuit komen. Doe dit een paar maal en soms nog een keer de volgende dag.

Trekken

  • trek de manen ongewassen
  • trek de manen na het rijden, de manen laten dan makkelijker los
  • gebruik een kammetje
  •  toupeer de bovenste manen naar boven, draai een klein pukje manen van de onderste haren om het kammetje en trek ze bij de wortel uit

Snijden

Vindt je paard het erg vervelend als je zijn manen trekt of heeft hij erg dunne manen en vind je knippen niet mooi, dan is snijden de oplossing. Je kunt hiervoor in elke paardenwinkel een speciaal mesje kopen. Eerst kam je de manen goed uit. Pak dan een dun plukje haar en trek dit strak, snijd de manen af met het mesje richting de grond. Op deze manier krijg je hetzelfde effect als met de manen trekken, alleen voelt het paard hier niks van en worden de manen niet uitgedund.

 

Scheren

Als je de manen afscheert, gaan ze rechtop staan als ze weer aangroeien. Dit is o.a. gewenst bij het toiletteren van een Fjord.

 

Tast haren

Wees voorzichtig bij het weghalen van de tastharen.  Het paard heeft deze niet voor niets!  Scheren is voor het paard het minst pijnloos. De neusharen en de haren op de onderlip kun je scheren of knippen. 

Lange haren

De lange haren in de hals wangen, hals of op de speekselklieren worden weggeknipt of geschoren.

Ogen

De langste haren kun je wegscheren. Pas op dat je alleen de lange haren doet en niet de wimpers.

Oren

De oren kun je uitknippen of -scheren. Bij een paard dat veel in de wei loopt kun je het beste de oren niet helemaal uitknippen maar slechts de randen netjes knippen, de haren in de oren houden de vliegen tegen.

Neus

Maak de neus schoon met een spons je kan hem lichtjes invetten om hem mooi zwart te maken.