Het geluk is het paard van de boer: hij zocht het en hij zat er op - Jan Vercammen

Paardentandarts

paardentandartsPaardentanden groeien ongeveer 3 à 4 mm per jaar. Bij wilde paarden die ongeveer 18h per dag kauwen kunnen de tanden wat slijten. Dat is niet meer het geval bij gedomesticeerde paarden. Deze paarden krijgen ook veel softer voedsel de dag van vandaag dan wilde paarden. Hierdoor slijten de tanden minder en kunnen scherpe randen, wolfstandjes en allerlei andere onregelmatigheden op het kiesoppervlak ontstaan, wat pijn en irritatie in de mond veroorzaakt. Ook de positie van de tanden kunnen zorgen voor gebitsproblemen.

 

 

Tussen de leeftijd van 2,5 en 5 jaar wisselen paarden hun melktanden.  Dan is het belangrijk dat ze halfjaarlijks gecontroleerd en indien nodig behandeld worden door een paardentandarts. Rond deze periode worden paarden zadelmak gemaakt.  Het is belangrijk de paardenmond te laten controleren. Zo kan je er bij ongehoorzaamheid zeker van zijn dat het niets met het gebit te maken heeft. Vanaf 5 jaar is jaarlijkse controle voldoende.

Tegenwoordig is de kennis over de paardenmond verbeterd, kan het gebit gemakkelijk onderhouden worden en gebitsproblemen goed behandeld, als u tenminste een speciaal opgeleide paardentandarts onder de arm neemt. Pijn of ongemak in de mond heeft meestal een negatieve invloed op de gezondheid en de prestaties van je paard. Men kan maar één regel hanteren als men deze problemen wil vermijden en dat is preventie.