Vertrouw dat paard niet, Trojanen. Wat het ook mag zijn, ik vrees de Grieken zelfs als ze geschenken geven - Vergilius

Gedrag

Leer meer over het gedrag van uw paard

gedragbijpaardenPaarden communiceren met hun vijf zintuigen. Hun manier van communiceren is vooral gebaseerd is op lichaamstaal. Geurzin, smaak- en tastzin, vocale signalen, gedrag en houdingen spelen een belangrijke rol in de communicatie.
De oren van een paard 'praten' voortdurend. Ze zijn goed zichtbaar. Ze vertellen meer over de emotionele toestand van het dier. naar voren gericht: gespitst en aandachtig naar achteren gericht: om te waarschuwen
Het paard is in de natuur een prooidier. Het staat voortdurend op de uitkijk en kan zich enkel verdedigen door te vluchten. Zijn zichtuigen zijn dus bijzonder scherp om snel het kleinste gevaar te kunnen ontdekken.

Intelligentie

paardendresserenHet paard is een intelligent dier. Het feit dat men een paard kan dresseren wijst hier zeer duidelijk op. Het paard heeft van nature de neiging om ouders en soortgenoten te volgen en te imiteren. Bij de keuze van het leerpaard is het belangrijk dat dit paard ouder en kalmer is en vertrouwen heeft in de mens. Het veulen kan dan probleemloos de gedragingen en gewoonten imiteren van die modelleraar.

Alle paarden vluchten voor het onbekende! Wanneer een paard een wijziging in zijn omgeving vaststelt, gaat dit dier er eerst vandoor, het stelt zich pas achteraf vragen! Die erfelijke angst voor het onbekende kan een hinderpaal zijn bij het gebruik van het paard door de mens. Het is mogelijk om de meeste angsten van een paard te overwinnen. Let er wel op dat het paard slecht gehoorzaamt omdat het de mens beschouw als zijn gelijke. Zijn erfelijke angst voor nieuwe dingen blijft hij behouden. Zo kan iets onbenulligs als een rondvliegend papiertje hem op de vlucht doen slaan.

 

Gedragsproblemen

gedrag paarden

Schrik je paard veel? Wil hij niet in zijn eentje het erf af? Stormt hij zijn stal in? Laat hij zich niet pakken in de wei? Durf je paard de trailer niet in....

Dit zijn enkele voorbeelden van gedragsproblemen die kunnen ontstaan bij paarden. Deze gedragsproblemen zijn op te lossen! Heel belangrijk in de omgang met je paard is de manier waarop je met je paard communiceert. Ook is leiderschap in de omgang met je paard heel belangrijk. Door een duidelijke, heldere communicatie kunnen vaak al veel problemen opgelost worden. Wat daarvoor belangrijk is, is dat je leert hoe paarden met elkaar communiceren. Hoe het paard denkt, hoe een paard kan reageren op verschillende situaties en wat de natuurlijke behoeften van een paard zijn. Daarvoor zijn communicatietrainingen aangewezen.

Communicatietraining

communicatietrainingIn de communicatietrainingen leer je over de taal van het paard en hoe je leiding kunt geven aan je paard op een manier zodat je paard je begrijpt. Je leert over de lichaamstaal van het paard en hoe je eigen lichaamstaal van invloed is op je paard. Je krijgt inzicht wat je door middel van je eigen lichaamstaal aan je paard “vertelt”. Het paard kan niet onze taal leren maar wij wel die van het paard. Als je de taal van het paard begrijpt en kunt vertalen naar menselijke gebaren kun je op een heel effectieve wijze met je paard communiceren. Als je een leider kunt zijn voor je paard ontstaat er vertrouwen en kun je lastige of moeilijke situaties oplossen. Als mens en paard elkaar verstaan wordt het paard een partner en vriend voor het leven.


paardengedrag5.jpgpaarden_gedrag10.jpgpaarden_gedrag11.jpgpaarden_gedrag12.jpgpaarden_gedrag2.jpgpaarden_gedrag3.jpgpaarden_gedrag4.jpgpaarden_gedrag5.jpgpaarden_gedrag6.jpgpaarden_gedrag7.jpgpaarden_gedrag8.jpgpaarden_gedrag9.jpg