Het paard en de koe leefden als kat en hond - L. Verbeeck

Paarden optomen

Het hoofdstel

optomen

Het aanbrengen van het hoofdstel is het optomen.  Dit gebeurt altijd aan de linkerzijde van het paard.  Als je een vinger onder het hoofdstel langs het hoofd van het paard kunt schuiven, zit het los genoeg. Een te strak hoofdstel is heel ongemakkelijk voor het paard en kan pijnlijke plekken opleveren. Het frondeel is niet verstelbaar. Je moet er dus voor zorgen dat u de juiste maat krijgt. Andere onderdelen zijn van gespen voorzien en dus verstelbaar. Tussen de keelriem en de ronde kaakbeenderen moet een ruimte van vier vingers zijn. Het bit moet aan weerskanten van de mond 7 mm uitsteken. Als het breder is, glijdt het door de mond en verliest het zijn effect. Als het smaller is, drukt het.

Optomen

  • Controleer of alle delen van het hoofdstel vrij hangen zodat dit geen belemmering gaat opleveren bij het optomen.
  • Leg vervolgens eerst de teugels over de hals van het paard.
  • Neem dan de beide bakstukken in de rechterhand (die eventueel de neus van het paard vasthoudt zodat het hoofd niet omhoog kan) aan weerszijden van het hoofd en leg met de linkerhand het bit in de mond.
  • Als het paard de mond niet opent, oefen dan druk uit in de mondhoek op de onderkaak. Hier zijn namelijk geen tanden of kiezen aanwezig zodat de ruiter niet bang hoeft te zijn voor bijten.
  • Trek vervolgens het kopstuk achter de oren langs op zijn plaats (doe dit wel voorzichtig aangezien de oren heel gevoelig zijn) en leg de maantop over de frontriem.
  • De neusriem moet zo strak zitten dat er nog ruimte is voor twee vingers en tussen de keelriem en kaak moet nog ongeveer ruimte voor een vuist zijn.

Aftomen

Aftomen gebeurt in omgekeerde volgorde. Ondersteun hierbij goed het bit zodat dit niet teveel tegen de gevoelige tanden tikt.

 


paard_optomen.jpgpaard_optomen1.jpgpaard_optomen10.jpgpaard_optomen11.jpgpaard_optomen2.jpgpaard_optomen3.jpgpaard_optomen4.jpgpaard_optomen5.jpgpaard_optomen6.jpgpaard_optomen7.jpgpaard_optomen8.jpgpaard_optomen9.jpg