Een genie is een op hol geslagen paard dat de wedstijd wint - Jean Cocteau

Paardenstallen

De stal

paardenstallenStaat een paard op stal dan moet er voor gezorgd worden dat die schoon droog en tochtvrij is.  Een goede stal laat voldoende frisse lucht en voldoende licht toe en heeft een constante temperatuur van circa 10-15°C. De afmetingen van de stal zijn minstens 3x3m. met een deuropening van minimaal 1m. In de stal moeten een ruif, voerbak, drinkbak en liksteen aanwezig zijn.

De ruif is zit ongeveer op borsthoogte, zodat het paard het hooi in zijn normale houding kan eten. De brokken worden gegeven in de daarvoor bestemde voerbak. Tegenwoordig zijn de stallen voorzien van automatische drinkbakjes die aangesloten zijn op de waterleiding. De liksteen zorgt ervoor dat het paard voldoende zout krijgt. Op de vloer kunnen stro of (hele dunne) houtkrullen gestrooid worden, zodat het paard een goed en droog ligbed heeft. Natuurlijk zal dat niet lang droog blijven en daarom moet er tijdig uitgemest en bijgestrooid worden, minimaal een keer per week. Dit is heel belangrijk, omdat het slecht is voor de hoeven van een paard als het lang in een vochtige ondergrond moet staan. Hij kan dan "mok" krijgen: een ziekte aan de hoef. 

 


Paardenstallen_pg10.jpgPaardenstallen_pg11.jpgPaardenstallen_pg13.jpgPaardenstallen_pg14.jpgPaardenstallen_pg15.jpgPaardenstallen_pg3.jpgPaardenstallen_pg4.jpgPaardenstallen_pg5.jpgPaardenstallen_pg6.jpgPaardenstallen_pg7.jpgPaardenstallen_pg8.jpgPaardenstallen_pg9.jpg