Ik spreek Spaans tegen God, Italiaans tegen de vrouwen, Frans tegen mannen en Duits tegen mijn paard - Karel V

Paardenrassen

Amerikaanse Miniatuurpaardjes

AmerikaanseMiniatuurPaardjesHet Amerikaanse Miniatuurpaard is één van ’s werelds snelst groeiende paardenrassen in aantallen en aantallen liefhebbers. Het Amerikaans Miniatuurpaard is elegant, vriendelijk van aard. Ze zijn aantrekkelijk voor mensen in alle ‘soorten en maten’ en hebben vele talenten.

 

 

Foto: Stal Zeewinde Knokke Heist

 

Beschrijving

Een Amerikaans Miniatuurpaard heeft een maximale stokmaat van 86,5 cm.  Een miniatuurpaard is een verkleinde versie is van een groot paard, met dezelfde bouw en proporties, een grote diversiteit aan kleuren (alle kleuren zijn toegestaan) en diverse types (bijv. Arabier, Fries, Quarterhorse). Het fokken van miniatuurpaarden is ongeveer halverwege vorige eeuw begonnen in Amerika. O.a. Arabieren, Welshes, Hackney’s, Arenosa’s werden gekruist en Shetlandpony’s en Falabella’s werden ingezet om de hoogte te reduceren. Het miniatuurpaard wat we vandaag de dag kennen is een elegante verschijning met mooie proporties.
De miniatuurpaardjes hebben vele talenten, variërend van halter en springen tot aangespannen rijden en behendigheid. De mogelijkheden zijn eindeloos…

Er bestaan drie rassen miniatuurpaarden.

  • De Falabella (uit Argentinië; hebben een maximale schofthoogte van 1.06 m) is wel de meest bekende.
  • De Bergman miniatuurpaardjes komen ook uit Argentinië.
  • Het Amerikaanse Miniatuurpaard: dit is de meest elegante en verfijnde van alle minipaardenrassen vandaag de dag. 

In België was stal Zeewinde uit Knokke-Heist één van de eerste hobby fokkers die dit schitterende paardje op stal had. Ondertussen hebben zij een zeer goede naam opgebouwd en behoren binnen Europa tot de top. Zij hebben het typische Amerikaanse miniatuurpaardje op stal en staan ook aan de wieg van de grootste, oudste en meest actieve miniatuurpaardenclub van Europa alsook van het enige Europese stamboek waar enkel en alleen Amerikaanse miniatuurpaarden worden in ondergebracht.