Het geluk is het paard van de boer: hij zocht het en hij zat er op - Jan Vercammen

Paardenrassen

Belgisch Trekpaard of Brabander

paardernrassen

Het Belgisch trekpaard of Brabander is een paardenras afkomstig uit België
Tijdens de Romeinse bezetting van het gebied dat nu België heet, werd het Belgisch trekpaard al genoemd. Van de 11e tot de 16e eeuw werd het trekpaard gebruikt als oorlogspaard in Brabant en Vlaanderen. Daarna werd het Belgisch trekpaard gebruikt om zware werktuigen te trekken op het platteland, in de mijnbouw en in de haven. Ook trokken ze koetsen en schepen. Tot op de dag van vandaag wordt het Belgisch trekpaard voornamelijk gebruikt voor de recreatie, buitenritten en licht dressuurmatig werk. Ook zijn er vele keuringen en wordt er veelvuldig mee gemend.

 

Beschrijving

Het Belgisch trekpaard heeft een schofthoogte van ongeveer 1,70 m.
Het paard heeft een vrij klein hoofd met een korte, zware hals en een dubbele manenkam. Het lichaam is krachtig en gedrongen. De benen zijn kort en sterk met aan de kogels extra beharing. Het is gebruikelijk de staart van trekpaarden te couperen.  Er zijn zeven kleurslagen mogelijk bij het Belgisch trekpaard:

  • bruin
  • zwart
  • vos
  • bruinschimmel
  • blauwschimmel
  • vosschimmel en appelschimmel

Sommige van deze kleuren zijn zeldzaam.

Karakter

Trekpaarden zijn ontzettend sensitieve dieren die licht reageren op stem, aanrakingen en zeker ook op stemming. Ze zijn dan ook prima te rijden op een stang, maar ook met een simpel touwhalster. Vaak zijn ze koppig en kunnen een spiegel zetten tegenover de persoon die zij voor zich hebben.  Ze willen graag een eerlijke behandeling. Een onterechte reactie of stemverheffing en je kunt gegarandeerd rekenen op een niet meewerkend paard. Daarentegen zijn het ook ontzettende knuffels, die houden van aandacht en contact.
Het Belgisch trekpaard is een paard wat zeer koel in het hoofd is en totaal niet sloom. Zij zullen niet snel opkijken van een auto of een tractor die langs komt of een onverwachte situatie. Daarentegen komt de koppigheid ook hier weer aan bod. Ook een trekpaard kan zijn kont prima in de lucht gooien wanneer hij het ergens niet mee eens is. Maar bokken kan ook zeker uit plezier, net zoals scheuren door de wei met paardenvriendjes.

 


hooi2.jpgjockey.jpgpaardenras.jpgpaardenrassen10.jpgpaardenrassen3.jpgPaardenRuiter.jpgpaardenvoeding12.jpgpaardenwereld2.jpgPaardenwereld3.jpgPaarden_Ponys.jpgPaardrijden4.jpgveulen3.jpg