Het paard is het belangrijkste deel van de ruiter - Jean Giraudoux

Paardenrassen

Fjord

paardenrassen_fjorden

De Fjord of het Fjordenpaard is een van de drie inheemse paardenrassen van Noorwegen en ook een van de oudste en zuiverste rassen ter wereld.   
Noorwegen heeft Fjorden gefokt bestemd voor alle doeleinden. Sommigen voor het bergtransport, anderen voor toeristisch gebruik en nog anderen voor landbouwgebruik. 
Door hun rustige karakter worden Fjorden vaak aangewend in hippotherapie en bij voltige demonstraties. Sommige Fjorden worden nog steeds als vrijetijdspaard gebruikt in land- en bosbouwsector, dankzij hun kracht en uithoudingsvermogen.

Beschrijving

Een Fjord heeft een schofthoogt van 1.35m tot 1.50m.  Er zijn 5 geactepteerde kleuren: vaal bruin, vaal grijs, vaal rood, vaal geel en vaal wit. De manen bedekken bij een volwassen paard de helft tot twee derde van het hoofd. Traditie bepaalt dat de manen staand zijn, en zo geknipt dat de lijn van de nek geaccentueerd wordt. Het hoofd van een Fjord is goed geproportioneerd, klein en goed gedefinieerd met een breed en vlak voorhoofd. Er is een korte afstand van de ogen tot aan de mond. Fjorden hebben grote, donkere en heldere ogen met een rustige uitdrukking. De neusgaten zijn groot, en qua proportie dusdanig dat de mond een "vierkant" voorkomen rijgt. De oren van een Fjord moeten relatief kort zijn, parallel, met een pluisje op de uiteinden en niet te dicht bij elkaar gezet.

Karakter

Fjorden zijn van nature uit rustig en vriendelijk. Door hun welwillend, lief karakter worden ze vaak aangewend voor familiaal gebruik. Het is een waar plezier ze in te spannen. Zowel voor marathon- en elegantiewedstrijden als voor toeristische ritjes zijn het pareltjes. Onder het zadel worden ze door jong en oud bereden. Ze hebben een goed uithoudingsvermogen in lange afstandsritten en beleven er plezier aan met hun ruiter wandelingen en trektochten te maken. Ook in de manege draaien ze mee in dressuur- en springoefeningen.


paardengedrag3.jpgpaardenrassen4.jpgpaardenrassen6.jpgpaardenstal.jpgpaardenstal1.jpgPaardenvoeding2.jpgPaardenVrienden.jpgPaardenwereld3.jpgpaardenwereld8.jpgpaardrijden2.jpgspringpaarden.jpgzadel.jpg