Men kan beter vertrouwen op een paard zonder teugel dan op een man zonder oordeel - Theofrastos

Paardenrassen

Gelders paard of Gelderlander

gelderlanderEen Gelderlander is afkomstig uit Nederland en is ontstaan uit kruisingen tussen Nederlands merries en Andalusische, Napolitaanse, Normandische en Norfolk Roadsterhengsten.

Een Gelderlander is oorspronkelijk gefokt als een stijlvol tuigpaard dat veelzijdig genoeg is om te werken op de boerderij. Een Gelderlander kan dienst doen als tuigpaard en menpaard, maar wordt eveneens gebruikt als rijpaard en springpaard.

 

 

Beschrijving

Een Gelderlander heeft een stokmaat van circa 1.65 m. Het paard heeft veel front, een tamelijk lange rug en een recht kruis. Onder het massieve lichaam staan vier relatief korte en sterke benen zonder behang. Een veel voorkomende kleur voor een Gelderlander is vos, soms met grote witte aftekeningen. Maar ook alle andere kleuren zijn mogelijk.


paardengedrag5.jpgpaardenkoers.jpgpaardenras.jpgpaardenras_appaloosa.jpgpaardenras_arabische volbloed.jpgpaardenras_engelse-volbloed.jpgpaardenras_Fjorden.jpgpaardenras_Friezen.jpgpaardenras_ijslander.jpgpaardenras_new_forest.jpgPaardenras_Shetlander.jpgpaardenras_tinker.jpg