Een paard zonder ruiter is altijd nog een paard. Een ruiter zonder paard is alleen maar een mens - Stanislaw Jerzy Lec

Paardenrassen

Engelse Volbloed

paardenrassenDe Engelse Volbloed is zonder twijfel het snelste paard ter wereld.  Het ontstond in Engeland, waar het vooral voorbestemd werd voor galoprennen. Er werden drie hengsten uitgekozen die aan de wieg zouden komen te staan van de volbloed.  Een Arabier,  een Berber een Turks paard dat als oorlogsbuit meegevoerd was naar Engeland.  Deze hengsten werden gekruist met de snelste merries met als doel de snelste paarden te fokken voor de wedrennen. Het ras werd voornamelijk geselecteerd op snelheid.  Het uiterlijk was van ondergeschikt belang en je vindt dan ook veel verschillende modellen binnen het ras. Bij de volbloedfokkerij wordt bijna alleen maar met natuurlijke dekking gewerkt. Als er niet natuurlijk gedekt wordt mag het paard niet op de renbaan starten.

 

Beschrijving

De Engels Volbloed is een sierlijk gebouwd paard met een krachtig en gespierd lichaam. Ze hebben een hoge [[schoft] met een schuine schouder en een mooie zachte dunne vacht. Andere kenmerken zijn afhankelijk van het doel waarvoor hij gefokt is: rijpaarden zijn lichter gebouwd, renpaarden zijn compact en gespierd. Over het algemeen zijn het grote ruime paarden. 

Gebruik

De Engelse Volbloed is een paardenras dat bekend staat om zijn snelheid. De volbloed staat duidelijk op nummer 1 als het gaat om het snelste ras ter wereld. Je komt ze dan ook voornamelijk tegen op de renbaan. Een Engelse Volbloed op topsnelheid kan wel meer dan 60 km/h lopen. Echter zijn ze ook zeer geschikt voor andere takken van de paardensport, zo zie je ze veel terug als jachtpaard of in de eventing. Door zijn werklustige karakter is de volbloed eigenlijk in elke tak van sport inzetbaar, maar in takken van de paardensport waarbij snelheid en uithoudingsvermogen van belang zijn, zijn Engelse volbloeden vaak uitblinkers. Tegenwoordig worden Engelse Volbloeden ook gebruikt voor endurance en dressuur.


Haflinger.jpgIjslander2.jpgpaardengedrag4.jpgpaardenrassen1.jpgpaardenras_appaloosa.jpgpaardenras_Fjorden.jpgpaardenras_Friezen.jpgPaardenRuiter.jpgpaardenwereld10.jpgPaardenwereld2.jpgpaardenwereld_hoeven.jpgpaarden_pony.jpg