Het paard en de koe leefden als kat en hond - L. Verbeeck

Paardenrassen

Het Friese paard

Friezen Het Friese paard is een Oud Nederlands raspaard. Al in de 13e eeuw was de Fries bekend en tegenwoordig vertoont het nog steeds duidelijke overeenkomsten met zijn verre voorouders. Men komt het Friese Paard overal in heel de wereld tegen, dus ook in België.

Het Friese paard is namelijk oorspronkelijk gefokt als werkpaard dat doordeweeks gewoon moest ploegen, en op zondag werd het paard voor de koets gespannen als de familie naar de kerk ging. Maar ook onder het zadel presteert de Fries goed. De Fries heeft duidelijk aanleg voor dressuur. 

 

Beschrijving

Het Friese paard is een vaal- tot gitzwart paard, met kenmerkende lange beharing, opvallend zijn de volle manen, dikke lange staart en royaal kootbehang. Het paard heeft een sierlijk gebogen hals, waarop een relatief klein doch edel hoofd rust. De borst is ruim, De schouder van het Friese paard zijn krachtig ontwikkeld.  De schoft sluit vloeiend aan bij de sterke rug. Kenmerkend is de ruime draf, met verheven voorbenen, wat het paard een zwevende gracieuze gang bezorgt.

De Fries is vriendelijk, levendig maar mak, intelligent, leergierig en trouw. Verder is hij een gewillige werker. Ook heeft het Friese paard een koel hoofd en is daardoor zeer geschikt voor recreatief rijden en buitenritten en is ook zeer geschikt voor dressuur vanwege de hoge knieactie en zijn betrouwbare gedrag.


dresseren.jpgHoeven.jpgoptomen.jpgpaardenrassen6.jpgpaardenras_appaloosa.jpgpaardenras_tinker.jpgpaardenvoeding10.jpgpaardenwereld.be_ponyrijden.jpgpaardenwereld12.jpgpaardenwereld_hoeven.jpgpaarden_pony.jpgpaard_veulen.jpg