Een goede opvoeder zet het kind op het paard, een slechte tilt het erover - Gerda I.M. Spronck

Paardenrassen

Andalusier

andalusierEen Andalusier is een paard dat afkomstig is uit Spanje. Dit paard is door z'n uiterlijk een vaak geziene gast in shows en spektakels. De Andalusier is een edele ras dat in klasse enkel wordt overtroffen door de Arabier. De Andalusier is een elegante paard. Het is temperamentvol, moedig en erg meegaand. Het karakter van de Andalusiër is zo zachtmoedig, dat men in Spanje de hengsten zelden of nooit castreert.  De Andalusiër bewijst vandaag nog steeds zijn nut bij het stierengevecht.

 

 

Beschrijving

De Andalusier heeft een schofhoogte tussen 1.55 en 1.64 meter en heeft zijdeachtige, zilverwitte, lange manen en laag ingeplante volle staart. De Andalusier heeft een korte rug, een korte maar sterke hals en een goed gespierde achterhand. Andalusiërs hebben een fijn, lang hoofd, een lichte ramsneus en het voorhoofd is eerder plat. Ze hebben ronde, zachte en intelligente ogen. De meest voorkomende kleur is schimmel, maar ook zwart, bruin en vos komen voor. De schimmels worden wel witter, naarmate het paard ouder wordt

Karakter

Een Andalusier heeft een koel karakter, waardoor hij erg betrouwbaar is. Daarentegen is hij ook erg temperamentvol. Ze weten precies hoe en wanneer ze dat moeten gebruiken.  Het zijn paarden met pit.  Ze zijn intelligent en leren snel, waardoor het een leuk paard is voor wedstrijden. In Spanje worden de hengsten zelfs niet gecastreerd, omdat ze erg makkelijk te berijden zijn.

Gebruik

De Andalusier wordt over de hele wereld gebruikt onder andere voor het circus, vrijheidsdressuur, hogeschooldressuur en gewone rijscholen. De Andalusiër wordt in de klassieke dressuursport niet zo gewaardeerd vanwege hun hoge knieacties. Door hun zachte gangen is het aangenaam om met deze paarden te rijden. Hun indrukwekkende gangen zijn vol impuls.


andalusier1.jpgandalusier2.jpgAndalusier3.jpgpaardenrassen1.jpgpaardenrassen10.jpgpaardenrassen2.jpgpaardenrassen4.jpgpaardenrassen5.jpgpaardenrassen6.jpgpaardenrassen7.jpgpaardenrassen8.jpgpaardenrassen9.jpg