Men kan beter vertrouwen op een paard zonder teugel dan op een man zonder oordeel - Theofrastos

Paardenrassen

Arabische Volbloed of Arabier

ArabischeVolbloedDe Arabische Volbloed ook wel 'Arabier' genoemd, is een paardenras dat afstamt van Arabische paarden uit Noord-Afrika en het Nabije Oosten. Het ras is zeker meer dan vijfduizend jaar oud. Tegenwoordig worden Arabische Volbloeden over de hele wereld gefokt.

De Arabier is een elegant rijpaard en een uitstekend renpaard.

 

 

 

Foto: Wikipedia

 

Beschrijving

Een Arabische Volbloed heeft een hoge intelligentie en een vurig karakter. Het is een gevoelig dier. De gebruiker moet eerst zijn vertrouwen winnen, waarna het paard alles voor hem wil doen.
De Arabische Volbloed is een gespierd paard maar weegt vaak niet veel meer dan 500 kilo. De stokmaat was oorspronkelijk tussen de 1.40 en de 1.50 meter, maar door verregaand doorfokken worden nu ook grotere Arabische Volbloeden gefokt, soms tot wel 1.65m. De gemiddelde grootte blijft wel rond de 1.50m liggen. Het paard heeft een vrij klein hoofd met grote uitdrukkingsvolle ogen en een fijngevormde neus. De meeste Arabieren hebben ook nog een knikje in de neus. De oren zijn klein en spits. De hals is gebogen en de borst is naar verhouding breed. De staartdracht is sierlijk en van het lichaam af gedragen. De croupe is bij voorkeur iets vlak en kort.
Het paard beweegt zich sierlijk en soepel, vooral in draf. Ook heeft de Arabier een hoge staart. De Arabier komt voor in de kleuren: schimmel, vos, bruin en zwart. Het ras heeft vaak witte aftekeningen op de benen en het hoofd.

Karakter

Meestal is de Arabische Volbloed vriendelijk, en zachtmoedig. Ze respecteren de mens snel, maar er moet wel een band voor worden opgebouwd. Hiervoor zijn ze vurig, maar als je hun vertrouwen eenmaal hebt gewonnen gaan ze voor je door het vuur. Ze hebben een hoge wendbaarheid en intelligentie. Hierdoor is het ook een perfect sportpaard. Ook heeft het een enorm uithoudingsvermogen, dat hij te danken heeft aan zijn vroegere omgeving nl de woestijn.

Gebruik

Een Arabische Volbloed is een veelzijdig gebruikt paard, en kan dus in allerlei takken van de sport worden uitgebracht. In de fokkerij is de Arabier eveneens een populair paard. Ze worden gebruikt voor dressuur, springen, western, endurance, aangespannen en ook voor op de renbaan vanwege zijn grote uithoudingsvermogen. Ook wordt de Arabier gebruikt om andere rassen te veredelen.


NewForest.jpgOptomen.jpgpaardengedrag4.jpgpaardenrassen3.jpgpaardenrassen7.jpgPaardenRuiter.jpgPaardenvoeding2.jpgpaardenvoeding7.jpgPaardenwereld3.jpgpaardenwereld8.jpgspringpaarden.jpgstallen1.jpg